Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Νοεμβρίου 2012 17:42

Πρόγραμμα Erasmus

6nml

 

1errr2errr3errr4errr

 Τι είναι το Πρόγραμμα ERASMUS;

Screenshot 17Το ERASMUS αποτελεί τη ναυαρχίδα των Προγραμμάτων εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενθάρρυνση της διασυνοριακής κινητικότητας εντός της Ευρώπης των φοιτητών, αλλά και του διδακτικού και μη ακαδημαϊκού προσωπικού ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο Πρόγραμμα έχουν λάβει μέρος πάνω από 2 εκατομμύρια φοιτητές, από τη δημιουργία του το 1987.
Στόχος του Προγράμματος είναι να καλλιεργηθεί μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη και τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Η μετακίνηση των φοιτητών σε άλλες χώρες και η έκθεσή τους σε άλλες κουλτούρες όχι μόνο εμπλουτίζει τη φοιτητική τους εμπειρία, αλλά συγχρόνως τους προετοιμάζει για έναν κόσμο εργασίας που απαιτεί ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ενισχύοντας το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης.

 Ποιες είναι οι δράσεις του Προγράμματος ERASMUS;

Αποκεντρωμένες δράσεις (διαχείριση από την Εθνική Μονάδα/ΙΚΥ)

Κινητικότητα φοιτητών για σπουδές
Κινητικότητα φοιτητών για πρακτική άσκηση
Κινητικότητα καθηγητών για διδασκαλία
Κινητικότητα προσωπικού Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης για επιμόρφωση
Όμιλοι Πρακτικής άσκησης
Εντατικά Προγράμματα ERASMUS (IP)
Εντατικά Γλωσσικά Μαθήματα ERASMUS (EILC’s)
• Προπαρασκευαστικές Επισκέψεις

Κεντρικές δράσεις (διαχείριση από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού- EACEA)

Δίκτυα
Πολυμερή Σχέδια
Συνοδευτικά Μέτρα

 

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;


Στο Πρόγραμμα ERASMUS μπορούν να συμμετάσχουν:

1.Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτά ορίζονται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τις λοιπές συμμετέχουσες χώρες, καθώς και κάτοχοι του Πανεπιστημιακού Χάρτη ERASMUS.

2.Φοιτητές όλων των μορφών Ανώτατης Εκπαίδευσης, προπτυχιακού, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών με αναπηρίες.

3.Διδακτικό προσωπικό, εκπαιδευτές και λοιπό προσωπικό ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένου και προσωπικού με αναπηρίες.

4.Επιχειρήσεις, κοινωνικοί εταίροι και λοιποί εκπρόσωποι του κόσμου της εργασίας.

5.Επιλέξιμες χώρες είναι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ (συμπεριλαμβανομένων των υπερπόντιων εδαφών και κτήσεων), η Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, η Νορβηγία, η Ελβετία και οι υπό ένταξη χώρες Κροατία και Τουρκία.

anonimo-2Πού θα υποβάλλω αίτηση;

Οι φοιτητές θα πρέπει να απευθύνονται στο γραφείο διεθνών σχέσεων/ERASMUS του ιδρύματός τους

Τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης κα λοιποί οργανισμοί θα πρέπει να απευθύνονται στην Εθνική Μονάδα της χώρας τους. 
Για την Ελλάδα, η Εθνική Μονάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Η διαχείριση των κεντρικών δράσεων όπως τα δίκτυα, τα πολυμερή σχέδια, τα συνοδευτικά μέτρα και η απονομή του Πανεπιστημιακού Χάρτη Erasmus γίνεται από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA), με έδρα στις Βρυξέλλες.    

 

 

 

 

 erasmusboulibanner

 

 

 

 

 

 

bottom main logo for all european