iky-logo-web-2014.jpg                 

 

         

       MAIN_LLP_GIF.gif

 
Comenius

Comenius

Σχολική Εκπαίδευση

Το πρόγραμμα Comenius απευθύνεται σε:Μαθητές της προσχολικής και της σχολικής εκπαίδευσης μέχρι το τέλος της ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,διδακτικό προσωπικό, προσωπικό υποστήριξης και διοικητικό προσωπικό στα σχολεία, όπως ορίζονται από τα…

More...

Erasmus

Erasmus

Ανώτατη Εκπαίδευση

Το ΕRASMUS,  αποτελεί την ναυαρχίδα των προγραμμάτων εκπαίδευσης  της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της κινητικότητας και της συνεργασίας στην Ανώτατη εκπαίδευση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

More...

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Επαγγελματική Εκπαίδευση

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση βρίσκεται στο επίκεντρο του Προγράμματος Leonardo da Vinci, το οποίο- ως τομεακό Πρόγραμμα του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού Προγράμματος Δια βίου Μάθηση- καλείται να συνεισφέρει στην ανάδειξη…

More...

Grundtvig

Grundtvig

Εκπαίδευση Ενηλίκων

Μέσω του Προγράμματος Grundtvig η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχορηγεί δράσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας, της ποιότητας, της καινοτομίας και της ευρωπαϊκής διάστασης σε όλους τους τομείςεκπαίδευσης ενηλίκων.

More...

 Study Visits

Study Visits

Επισκέψεις Μελέτης

Η ανάπτυξη πολιτικών καθώς και η ενθάρρυνση και υποστήριξη συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δια βίου μάθηση, αποτελεί κύριο σκοπό του προγράμματος των Επισκέψεων Μελέτης ιδίως στο πλαίσιο της…

More...

Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Είστε εδώ:Εκδηλώσεις της Εθνικής Μονάδας»Εκδηλώσεις LLP»21/5/2013 - Απονομή τιμητικής διάκρισης DS Label στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης του ΙΚΥ με θέμα: «Αιτήσεις 2013 για ECTS/DS Label»
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 12:34

21/5/2013 - Απονομή τιμητικής διάκρισης DS Label στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης του ΙΚΥ με θέμα: «Αιτήσεις 2013 για ECTS/DS Label»

DSC 0021Το ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα του Προγράμματος «Δια Bίου Μάθηση» διοργάνωσε τελετή απονομής τιμητικής διάκρισης DS Label στο πλαίσιο εορταστικής εκδήλωσης με θέμα «Αιτήσεις 2013 για ECTS/DS* Label», την Τρίτη 21 Μαΐου 2013, στα Γραφεία της Υπηρεσίας. Ειδικότερα πραγματοποιήθηκε η απονομή των DS Label σε έξι Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «National Teams of Bologna Experts 2011-2013», έτυχαν της ευρωπαϊκής διάκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το 2012 για την ποιότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών.

Στην εκδήλωση που ολοκληρώθηκε με επιτυχία απηύθυνε χαιρετισμό η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Αθηνά Πλέσσα Παπαδάκη, η οποία καλωσορίζοντας τη νέα Πρόεδρο του ΙΚΥ κα Έφη Μπάσδρα ευχήθηκε νέα διεθνή προοπτική για το ΙΚΥ πέραν του εθνικού και ευρωπαϊκού πεδίου δράσης του. Στη συνέχεια η κα Παπαδάκη αναφερόμενη στην ιστορική διαδρομή της διαδικασίας της Bologna με έμφαση στη συμμετοχή της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειας των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι τα ECTS / DS Label προάγουν την αναγνωρισιμότητα, τη διαφάνεια και τη συγκρισιμότητα των πτυχίων Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να επιτευχθεί η κινητικότητα των νέων, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην επαγγελματική τους εξέλιξη.

«Η εκπαίδευση και η παιδεία των νέων αποτελεί το εργαλείο για την έξοδο από την κρίση» υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΥ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΕΚΠΑ κα Έφη Μπάσδρα. Η ίδια, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή της από το βήμα του Ιδρύματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΙΚΥ με τη δράση του, θα συνεχίσει να είναι αντάξιο των ιδρυτών του, στηρίζοντας τους άριστους και όσους έχουν ανάγκη. Παράλληλα εξήρε τον ρόλο και τη συμβολή των ελληνικών Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης στην αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στο δημιουργικό και καινοτόμο όραμα της νέας γενιάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης του ΙΚΥ σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα ECTS / DS Label, στο πλαίσιο της οποίας, πραγματοποιήθηκαν 35 ενημερωτικές συναντήσεις σε 34 Ιδρύματα της χώρας, από τον Οκτώβρη του 2009. Σκοπός της εκστρατείας ήταν η διάδοση των ωφελειών, η επίλυση ερωτημάτων και η παροχή διευκρινίσεων για τη σχετική διαδικασία, θέτοντας τις σωστές βάσεις για την απόκτηση του ECTS/DS Label. Η επιτυχία της εκστρατείας συνέβαλε σημαντικά στη θετική ανταπόκριση των Ιδρυμάτων ώστε να υποβάλουν αίτηση για την απόκτηση του DS Label, παραμερίζοντας τον αρχικό σκεπτικισμό. «Η ίδια η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας, ευελιξίας διαδικασιών και μεθοδικότητας στο πλαίσιο μιας συντονισμένης συνεργασίας σε επίπεδο Ιδρυμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Μπάσδρα επεσήμανε τα οφέλη των ευρωπαϊκών αυτών εργαλείων ως δείκτες ποιότητας και διαφάνειας όχι μόνο για τα Ιδρύματα, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά κυρίως για τους φοιτητές. «Η απονομή του πιστοποιητικού για την ορθή χορήγηση του παραρτήματος διπλώματος από ένα Ίδρυμα ως δείκτης ποιότητας και διαφάνειας επιτρέπει στα πτυχία να είναι συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα του εξωτερικού, διευκολύνοντας έτσι την απρόσκοπτη κινητικότητα των αποφοίτων, συμβάλλοντας στην επαγγελματική τους αποκατάσταση» τόνισε.

«To ECTS και DS Label δεν είναι αυτοσκοπός αποτελούν όμως τα κατάλληλα εργαλεία της διεθνούς αναγνωρισιμότητας των Ιδρυμάτων. Είναι αναγκαία και χρήσιμα όχι μόνο για την προοπτική διεθνοποίησης αλλά και για την εναρμόνιση των διαδικασιών μεταξύ των τμημάτων των Σχολών ενός Ιδρύματος και την ανταλλαγή καλών πρακτικών που οδηγούν σε βελτιώσεις και στην ανάδειξη των δυνατών σημείων ενός Ιδρύματος» συμπλήρωσε. Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του ΙΚΥ τόνισε: «Οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν ως τελικό αποδέκτη τους ίδιους τους φοιτητές γι΄αυτό και ευχόμαστε η προσπάθεια αυτή να συνεχιστεί και να διευρυνθεί και στα υπόλοιπα Ιδρύματα».

Στη συνέχεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ Δρ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, ο οποίος τόνισε ότι τέτοιου είδους δράσεις και συνέργειες συμβάλλουν θετικά στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία.

Κατόπιν πραγματοποιήθηκε η απονομή των DS Label στα έξι Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία έτυχαν της ευρωπαϊκής διάκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά το 2012:

o Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης
o Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 
o Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας
o Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
o Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης
o Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πειραιά

Ακολούθησε η παρουσίαση καλών πρακτικών δύο εκ των προαναφερόμενων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης, του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Στο δεύτερο μέρος χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Φώτιος Κ. Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικών Προγραμμάτων Διεθνών Υποτροφιών. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με ενημέρωση για τη διαδικασία των αιτήσεων για ECTS/DS Label για το 2013 από την κα Ασπασία Καράμπελα, Erasmus/Bologna Process, εκ μέρους του ΙΚΥ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δημιουργία εργαστηρίου (workshop) προετοιμασίας για τις αιτήσεις ECTS/DS Label με τίτλο «Επισημάνατε τα λάθη» από την κα Αικατερίνη Γαλανάκη, Bologna Expert, εκ μέρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Περισσότερες πληροφορίες για το ECTS Label και το DS Label

 

 

Logo_epaithank23-2013nk34.jpg

 
 

©2007-2013 Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών
Κατασκευή ιστοσελίδας - Ιnwebpro LTD